Materiaal in de kijker: thermisch gemodificeerd hout

Bij The Inside living gebruiken we graag hout, het skelet van onze huizen wordt volledig in houtskeletbouw opgebouwd.  Maar ook voor de gevelbekleding kijken we graag naar de vele mogelijkheden van dit materiaal. Wanneer het houten gevelbekleding betreft zie je in onze offertes vaak het woord “thermohout” staan. Maar wat is dit nu eigenlijk? 

Thermohout wordt gemaakt door Scandinavisch naaldhout tot 100 uur in speciale kamerovens met warmte te behandelen tot temperaturen van 180 – 230 graden. Door stoom te gebruiken, voorkomt men dat het hout gaat splijten en beschadigd raakt tijdens de behandeling.  

Tijdens dit proces ontstaan er structurele veranderingen in het hout. Dit betreft onder andere de typische kenmerken van hout (bijv. uitzetten van materiaal of rotten van hout) veranderen.

Maatvast en milieuvriendelijk

Thermohout is door het verdwijnen van de werking erg maatvast. De intensieve hitte waaraan het hout tijdens de productie wordt blootgesteld droogt diep in de kern uit, waardoor al het vocht en hars uit het hout wordt verwijderd.  Thermohout reageert daardoor niet zo drastisch op veranderingen in luchtvochtigheid, zoals onbehandeld hout. Dit geeft dus minder kans op uitzetten, scheuren of krimpen van het hout.  Het hout scheidt ook geen sap of hars meer af, zelfs niet bij hogere temperaturen.

Het is milieuvriendelijk:  het naaldhout dat gebruikt wordt is afkomstig uit goed beheerde, PEFC-gecertificeerde bossen. En aangezien er geen chemicaliën of vreemde stoffen bij de productie betrokken zijn, is thermohout een milieuvriendelijk materiaal dat op natuurlijke wijze geproduceerd wordt. 

Levensduur

Rot en schimmels kunnen niet ontwikkelen door het verhittingsproces waaraan thermohout onderworpen is.   Wanneer hout behandeld wordt met warmte, wordt hiermee de levensduur verlengd. Hout dat een warmtebehandeling heeft gehad, is in grotere mate poreuzer dan onbehandeld hout, waardoor de isolerende eigenschappen van het materiaal aanzienlijk worden verbeterd.

Op het einde van de levenscyclus kan het thermohout zelfs gerecycleerd worden. Het is hiermee een zeer onderhoudsvriendelijk materiaal waarvoor geen oppervlaktebehandeling nodig is.  

Uiteraard kan je er wel voor kiezen om een afwerking, beits of verf aan het hout toe te voegen om de kleur te verrijken.  Wanneer u hier niet voor Als thermohout onbehandeld blijft, zal het hout van nature vergrijzen

Wij werken onder andere met thermohout van Interfaca.  (voor meer informatie, kijk op https://www.interfaca.nl/)

Wil je meer informatie over The Inside Living, of over onze woonconcepten? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Bron foto’s: Interfaca (https://www.interfaca.nl/) 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.