Nieuwsbericht de Stentor – 11 augustus

Michael Hermans van het Deventer standbouwbedrijf The Inside gooide het roer om. © FOTO HISSINK

Standbouwer Michael uit Deventer gooit roer om in coronatijd, investeert kwart miljoen en redt 45 banen

Standbouwer Michael Hermans uit Deventer kiest in coronanood voor een nieuw beroep: woningbouwer. Zo kan hij 45 van zijn 65 medewerkers aan het werk houden. ,,Heel ander werk? Het enige verschil is dat het straks niet drie dagen, maar jaren moet houden. Dat kunnen we.”
Michael Hermans mocht Schiphol, AutoRAI, Fujifilm, chemiereus DSM en de Chinese bussenbouwer BYD tot zijn klantenkring rekenen. Het portfolio van zijn Deventer standbouwbedrijf The Inside klonk als een klok. Tot corona binnenviel en ‘alles wat ik in 24 jaar opbouwde’ overhoop gooide.
Standbouwers zagen hun orderportefeuilles razendsnel verdampen en ze moeten er – ook vijf maanden later – niet op rekenen dat dat gauw verandert, zegt directeur van de brancheorganisatie CLC-Vecta, Riemer Rijpkema.

Bedrijven zitten sinds half maart zonder of met amper omzet en het vooruit­zicht is slecht. Verstandig dat Michael Hermans nu iets anders zoekt.

Riemer Rijpkema , branchevereniging CLC-Vecta
Van de vierhonderd ondernemers die zich met standbouw bezighouden, zijn er ‘zeker tien’ failliet, 800 van de 2500 banen verdwenen al. ,,En daarnaast zijn er bedrijven die zelf de stekker eruit trekken, vrijwillige liquidaties en bedrijfsbeëindigingen en daar heb ik geen zicht op. Maar het grootste deel houdt vol. Die wacht of er nog een derde hulppakket van de regering komt.”
Die laatste groep blijft hopen dat alles toch nog goedkomt en zij weer ‘back in business’ komen.

Bloedbad

Als dat er niet gebeurt, volgt ‘een bloedbad’ volgens Rijpkema. ,,Bedrijven zitten sinds half maart zonder of met amper omzet en het vooruitzicht is slecht.” In een gunstig scenario mag de branche ‘ergens tweede helft 2021′ op 60 procent van de normale omzet rekenen, denkt hij.
Dat Michael Hermans van The Inside het roer nu omgooit noemt hij ‘verstandig’. ,,Het getuigt van moed en ondernemerschap.”

Riemer Rijpkema, directeur van de branchevereniging voor andere standbouwers CLC-Vecta © CLC-Vecta

Het hoofdkantoor van The Inside meet 66 bij 100 meter en daarnaast had Hermans vier grote opslagloodsen; twee ervan deed hij er al uit. Dat was nog de minst pijnlijke ingreep: ,,We hebben gewoon eens goed opgeruimd.”

Flat van vier verdiepingen

De afgelopen maanden bouwde hij aan zijn bouwbedrijf. En nu ligt er een heuse catalogus. ,,We gaan woningen, vakantiehuizen, tiny houses en tuinkantoren bouwen. En sanitaire units voor campings. Maar ook prefab-bouwelementen voor aannemers en bouwbedrijven; kant-en-klare gevelelementen bijvoorbeeld.” Hij heeft er net driehonderd klaargemaakt voor een flat van vier verdiepingen.

Ik moest wat nieuwe investerin­gen doen in zaagmachi­nes en afzuiging bijvoor­beeld. Alles bij elkaar kom je zo op 200.000, 250.000 euro

Michael Hermans, The Inside
Zijn nieuwe specialiteit: houtskeletbouw. Dat is om ‘dichtbij huis’ te blijven. ,,In de standbouw werken we veel met hout. Alleen bouw je nu niet voor drie dagen, maar voor wat langer.” Daar komen zijn vakmensen  – misschien moeten ze links en rechts nog iets bijleren – straks wel uit. ,,Zij zijn gewend om flexibel te zijn.”
Daar komt bij: houtbouw heeft volgens hem de toekomst. ,,Het is heel milieuvriendelijk.”
Het nieuwe bedrijf opereert onder de namen The Inside Prefab en The Inside Living. Om die goed in de benen te helpen moest hij investeringen doen. ,,In zaagmachines en afzuiging bijvoorbeeld. En er komen nog wat investeringen bij. Alles bij elkaar kom je zo op 200.000, 250.000 euro.”

Michael Hermans maakte voor zijn Deventer standbouwbedrijf The Inside onder andere stands op beurzen zoals deze van Fujifilm…

Nu produceert hij prefabdelen voor de bouw en ontwerpt en bouwt hij onder andere houtskeletwoningen zoals deze twee.
,,We doen alles zelf. Alle designs zijn van ons.” Dat zijn designers misschien net iets meer kaas hebben gegeten van interieurbouw ziet hij alleen maar als een voordeel. ,,Ons motto is: bekijk de buitenkant van je woning vanuit de binnenkant; daar moet het net zo mooi zijn. Voor de constructie moeten we een constructiebedrijf berekeningen laten maken, maar dat is het ook wel. In onze werkplaats zetten we alles als een bouwpakket zelf in elkaar.”
Hij hield zich de afgelopen maanden bezig met ‘koude acquisitie’. ,,Ze komen niet vanzelf naar mij toe. En het lukt. Er gaat elke week zeker een vrachtwagen met onze onderdelen weg naar bouwplaatsen. Zelfs in de bouwvak produceren we door.”
Aerwinkel is een modernere woning van The Inside Living. © The Inside Living
De teller staat nu op acht sanitaire units voor campings; echt zo’n coronaproduct – zodat je op elke campingplek een eigen unit hebt. Nog eens veertig staan ‘in offerte’ voor het najaar, zoals Hermans dat noemt. Verder verkocht hij drie vakantiewoningen.
De grotere, duurdere huizen (vanaf 250.000 euro uit de catalogus) moeten nog op gang komen. Om de verkoop een lekkere start te geven wil hij de eerste tegen kostprijs ‘weggeven’.

Het gaat het jaar niet goedmaken, maar de mensen zijn aan het werk, dat is goed voor de moraal

Michael Hermans, The Inside

,,Natuurlijk. Het gaat het jaar niet goedmaken, maar de mensen zijn aan het werk, dat is goed voor de moraal. We willen het bedrijf overeind houden en dan heeft het geen zin om onder een steen te gaan zitten. We gaan het redden. Natuurlijk. Misschien houd ik niet werk voor alle 65; tijdelijke contracten moet ik laten verlopen. Helaas.”

En als de standbouw ineens weer economisch aantrekt?

,,Dat gaat echt niet van vandaag op morgen, dat hoor je aankomen. We hebben nog twee loodsen vol staan met spullen.” Bovendien, hij zegt het nog maar een keer: ,,Onze standbouwers zijn flexibel.”

Michael Hermans voor zijn pand in Deventer. © Ronald Hissink

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.